Groep Wilders

Informatie Groep Wilders

Hoe zit het toch met hooikoorts?

Met de warme temperaturen weer terug in het land wordt het weer tijd om je tuin op te knappen. Online kijk je voor een kunstgras aanbieding, mooie bloemen en een nieuwe loungeset, hartstikke leuk! Maar zodra je langs een veld fietst komt dat welbekende kriebelende gevoel in je neus weer naar boven. Tegen je wil in wrijf je in je ogen door de jeuk en lijkt het net alsof je gehuild hebt. Ai, het is hooikoorts!

Waarom krijg je zodra het weer lekker opknapt hier opeens last van? En waarom jij wel en anderen niet? Hoe zit dat nou eigenlijk met hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Even een opfrissertje: in het kort is hooikoorts een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. De medische term hiervoor is “allergische rhinitis”. Als je last hebt van hooikoorts betekent het dat je immuunsysteem een allergische reactie heeft wanneer je in contact komt met dat stuifmeel. Die allergische reactie kan heel erg uiteenlopen. Je kunt last krijgen van een loopneus of een verstopte neus, jeukende ogen, benauwdheid, niesbuien en nog veel meer.

Waarom krijg je een allergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op contact met stoffen. Dit contact kan verlopen via de huid, het slijmvlies van de luchtwegen of het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Er is in zichzelf niks mis met de stof, maar je lichaam reageert alsof het gevaarlijk is en gaat in verdedigingsmodus om je te beschermen! Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Van minuscuul (tranende ogen, kriebelende neus) tot heel heftig (je luchtwegen klappen dicht, huid en lichaam zwellen op).

Wat kun je er tegen doen?

Sommigen hebben maar een paar dagen last van hooikoorts, en daarna is het voorbij. In dat geval is het niet nodig om hulp in te schakelen tenzij het je dwars zit. Houden de symptomen en klachten voor langere tijd aan? Of zijn ze heel heftig? Dan zijn er gelukkig manieren om dit te verlichten en je te helpen. Denk bijvoorbeeld aan neusspray en oogdruppels. Deze kunnen je neus- en oogklachten tijdelijk verhelpen. Ook zijn er ook anti-allergie geneesmiddelen en zelfs een immunotherapie mocht het echt onverdraaglijk zijn!

Hooikoorts is geen onbekende allergie en het komt bij heel veel mensen voor, je bent dus niet alleen! Naast dat je medicatie hebt om hooikoorts tegen te gaan kun je ook praktische manieren inzetten; zoals je ramen dicht houden en een zonnebril opdoen buiten!