Groep Wilders

Informatie Groep Wilders

Tuingrond gebruiken

Potgrond wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Het is de aarde waarin beplanting wordt geplaatst. In verse potgrond kunnen planten hun wortels goed ontwikkelen omdat de grond uit vele voedingsstoffen voor de planten bestaat. Als u groene vingers heeft is het een leuke hobby om te planten en de tuin vorm te geven met aarde of pot grond. Gewassen in de tuin hebben ieder een eigen soort tuingrond nodig. Ze groeien hier in de loop van seizoenen en jaren in. In tuingrond zitten lagen en verder bestaan deze uit klei, aarde, veen of andere grondsoorten. Dit hangt ook af van welke biotoop uw tuin heeft. Met potgrond heeft u de juiste samenstelling voor uw planten. Deze grond bestaat uit bemesting, organische stoffen, veenmos en andere materialen. Deze is handmatig samengesteld. Er zijn dus verschillende soorten tuinaarde. 

Het beste voor de beplanting 

Tuinaarde is goed voor vaste planten zoals struiken en bomen, welke uit compost, mest en tuinturf bestaat. Die groeien hier het beste in. Tuinaarde is steviger dan potgrond aarde. Dat laatste is luchtiger en makkelijker om te scheppen. Potgrond aarde leent zich voor verpotte planten en planten in bakken omdat water ook makkelijker wordt afgevoerd naar de bodem. Potgrondaarde heeft als zeer groot voordeel dat het over veel voedingstoffen beschikt zodat planten makkelijker groeien en over een langere levensduur beschikken. Zowel de ruimte voor vocht, lucht en ruimte voor wortelgroei maken potgrondaarde erg geschikt voor planten die in een pot worden geplaatst. Omdat de plant in een pot over een kleinere groeiruimte beschikt, is potgrondaarde de mix om de plant van alle gemakken te voorzien. 

Planten plaatsen voor het voorjaar 

Een terras in de tuin kan leuk worden opgevuld met plantenbakken en potplanten. Ook de rest van de tuin kan goed worden gedaan na een strenge en lange winter. Maak alle grond los en zorg dat restjes als bladeren en wortels worden verwijderd. Planten kunnen ook worden verpot naarmate ze zijn gegroeid. U kunt ze dan in ruimere potten verpotten met verse potgrondaarde. Schoffel en hark de tuin. De dichte tuin zorgt ervoor dat minder regenwater de planten kan bereiken, daarom is het slim om goed te snoeien voordat het voorjaar start.  

De hoeveelheid aan potgrondaarde 

Per bloemsoort, struik of boom verschilt de hoeveelheid aan potgrondaarde en verzorging. Zoek het formaat pot uit wat past bij de plant en waar het zijn wortels makkelijk kan ontwikkelen. Dit staat vaak op de verzorgingshandleiding van tuincentrum planten aangegeven. Als de plant groter wordt moet deze worden overgezet in een grotere pot. Bij een bloempot van 15 x 20 cm moet u denken aan 4 liter potgrondaarde. En bij grote potten van 50 x 45 cm voor 55 liter aan potgrondaarde. Zakken zijn te koop in diverse inhouden van een liter tot 100 liter bijvoorbeeld. Het is van belang er niet teveel in te doen en zorgt dat de massa niet te dicht is zodat de plant zijn wortels kan ontwikkelen.